f t in yt

Θέσεις για την Αττική

 giorgos patoulis nea arxh attikh 3

To όραμά μας για την Αττική και την Αυτοδιοίκηση

 • Πρώτη προτεραιότητα, η αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους

Εδώ και είκοσι χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το θεσμό της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου  και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, τονίζω επανειλημμένα ότι για να πάει η Ελλάδα μπροστά, χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.

Με  αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και  πόρων.  

Ένα νέο μοντέλο, που θα προβλέπει αυξημένο ρόλο στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και θα εξασφαλίζει στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες, για όσα τις αφορούν.

Αυτό είναι το μοντέλο της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, που ακολουθείται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα εφαρμόζεται με στρεβλό τρόπο σήμερα, από το θεσμό των Περιφερειών.

Πιστεύω επίσης ότι χρειάζεται ταυτόχρονα ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών, που  θα επιτρέψουν στην Πατρίδα μας να  βγει με μόνιμο και οριστικό τρόπο από την κρίση και να αναπτυχθεί ξανά, πάνω σε στέρεες βάσεις. Πάνω από όλα όμως είναι απαραίτητη η ενότητα και η συνεργασία όλων μας, υπερβαίνοντας κόμματα και παρατάξεις.

 • Το διακύβευμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών

Οι  αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας , αλλά και για το μέλλον  της αυτοδιοίκησης.

Στις εκλογές αυτές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα πάνε  η Ελλάδα και οι τοπικές μας κοινωνίες μπροστά ή πίσω. Αν θα παραμείνουμε δέσμιοι του συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και χρεοκοπημένου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους, το οποίο ενισχύει ακόμη περισσότερο ο «Κλεισθένης» που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση και στραγγαλίζει περαιτέρω την αυτοδιοίκηση.

Η αν θα τολμήσουμε να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές, που θα αξιοποιούν τη διεθνή εμπειρία και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται  και  θα δίνουν δυνατότητα έκφρασης στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα, τη νέα γενιά του τόπου.

 • Ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Αττικής, στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Η Ελλάδα του μέλλοντος μας, χρειάζεται μια άλλη αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο. Μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας, με προσανατολισμό την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων, την προσέλκυση επενδύσεων, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η σημερινή Διοίκηση αλλά και οι προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της πιο πυκνοκατοικημένης  περιοχής της χώρας.

Στήριξαν την εκλογή τους στον κομματισμό, το λαϊκισμό και τα ψέματα.  Διοίκησαν χωρίς σχέδιο που να παράγει αποτελέσματα, γι’ αυτό τελικά δεν δόθηκε καμία λύση, σε κανένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια.

Δεν δόθηκε καμία λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, στην προώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Ιδιαίτερα η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, στο τέλος της θητείας της αφήνει περισσότερα προβλήματα από όσα η ίδια παρέλαβε και το κυριότερο, θα την βαρύνουν για πάντα οι ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν εξαιτίας της ανεπάρκειας κι αναποτελεσματικότητάς της.

 • Πως θέλουμε εμείς, την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, η πρώτη μεταξύ των 13 Περιφερειών της Ελλάδος, μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλα τα επίπεδα.

Στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης.

Για να γίνει όμως αυτό , χρειάζεται μια νέα ηγεσία και ανθρώπους που θα διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και ειλικρινή διάθεση να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα και να παράγουν έργο για την Αττική και τους πολίτες της.

Με επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα  την εμπειρία που διαθέτω αλλά και το έργο που έχω αφήσει κατά τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής μου διαδρομής, θεωρώ ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις για το νέο ρόλο που μπορεί και πρέπει να επιτελέσει η Περιφέρεια Αττικής, η  «Πρωτεύουσα των Περιφερειών».

 • Η Παράταξή μας, «Νέα Αρχή για την Αττική»

Εδώ και τρείς περίπου μήνες, έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και συναντήσεων, απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας προς όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας,  για να δημιουργηθεί μια περιφερειακή παράταξη που θα δώσει ελπίδα και προοπτική για την Αττική.

Μια παράταξη που θα σταθεί πάνω από κόμματα και θα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά  με ολοκληρωμένο σχέδιο,  όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την Αττική και τους κατοίκους της.

Η Παράταξη αυτή είναι η δική μας παράταξη, που της δώσαμε το όνομα «Νέα Αρχή για την Αττική».

Το όνομα μας υπηρετεί το όραμά μας και σηματοδοτεί το «χαρακτήρα» μας, καθώς και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε μια νέα αρχή για την Περιφέρειά μας, για να δώσουμε λύσεις εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν.

Όλοι μαζί, υποψήφιοι, εθελοντές και πολίτες που μοιράζονται το κοινό μας όραμα, είμαστε έτοιμοι για να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα και με εντιμότητα.

Με αυτοπεποίθηση, για να πάμε την Αττική Μπροστά.  

 • Η Αττική Μπροστά, με έργο, γνώση κι εμπειρία.

Τα είκοσι χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το θεσμό της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων,  έχω να παρουσιάσω ένα σημαντικό έργο.

Έργο που αποδεικνύει τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητά μου να δίνω λύση σε μεγάλα και μικρά προβλήματα , που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Αλλά και να υπηρετώ με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα υψηλές θέσεις ευθύνης, ανταποκρινόμενος πλήρως στο θεσμικό μου ρόλο.

 

Α. Το έργο μου στο Μαρούσι

Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2007, αντιμετώπισα  τις συνέπειες μιας πολύ «βαριάς κληρονομιάς» που άφησε «προίκα», ο προηγούμενος Δήμαρχος. Αυτή η «βαριά κληρονομιά» αποτελείτο από:

 • Οφειλές σε Δημόσιο κι Ασφαλιστικά Ταμεία και απλήρωτα δάνεια σε Τράπεζες, πάνω 250.000.000 ευρώ. Υποθηκευμένη την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από απαλλοτριώσεις. Οφειλές σε προμηθευτές και τρίτους, 90.000.000 ευρώ. Ένα πολυδαίδαλο, αναποτελεσματικό , σπάταλο κι αδιαφανές μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου, που αποτελείτο από το Δήμο και τα 24 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις. Μια πολιτική πολύ υψηλών ανταποδοτικών τελών, που καθιστούσε το Δήμο Αμαρουσίου ως έναν από τους ακριβότερους Δήμους της χώρας.

Καταστρώθηκε γρήγορα ένα σχέδιο άμεσης δράσης το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή κι ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου , που δίνει βάρος στην οικονομική εξυγίανση και λειτουργική αναδιοργάνωση του.  Στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής διαχείρισης:

 • Αποπληρώθηκαν οφειλές προς ιδιώτες προμηθευτές, που ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ.
 • Μετά από μακρά κι επίμονη πετυχημένη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, ρυθμίστηκαν οφειλές προς το Κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις, με όφελος για το Δήμο και τους πολίτες του Αμαρουσίου που ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ.
 • Αποπληρώθηκαν πάνω από 25.000.000 αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις.
 • Εξοικονομήθηκαν πάνω από 5.000.000 ευρώ από «κουρέματα» κι επιμηκύνθηκε με επαναδιαπραγμάτευση η περίοδος αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.
 • Μειώθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις του Δήμου από 24 σε 2.
 • Υπήρξε εξορθολογισμός στις δαπάνες λειτουργίας, χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ποσότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
 • Δόθηκε έμφαση στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικών δομών, που θα στήριζαν καθημερινά στα χρόνια της κρισης αυτούς που είχαν ανάγκη.

Βήμα - βήμα, χρόνο με το χρόνο, το έλλειμμα "γύρισε" σε πλεόνασμα.

Η πορεία οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αμαρουσίου στη δωδεκαετία 2007-2018 αποτυπώνεται στους ισολογισμούς του Δήμου.

Το 2007, ο ισολογισμός κατέγραψε έλλειμμά ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.  Το 2017, ο Δήμος πέτυχε για τρίτη συνεχή χρονιά,  να καταγράψει  πλεόνασμα , ύψους 9,5 εκατομμυρίων.

Έργα υποδομής , προϋπολογισμού άνω των 120.000.000 ευρώ.

Τη δεκαετία 2007-2017 αυξήθηκε κατακόρυφα η περιουσία της πόλης. Δεκάδες  μεγάλα και μικρά έργα υποδομής εκτελέστηκαν σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά του, όπως:

5  νέοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Νέες σχολικές αίθουσες. Νέες παιδικές χαρές σε κάθε γειτονιά. Νέα Πάρκα. Ένα Νέο Κλειστό Γυμναστήριο. Δύο πεζογέφυρες. Νέα οχήματα για την καθαριότητα, τη Δημοτική Συγκοινωνία, την Πολιτική Προστασία. Αναπλάσεις και αισθητικές αναβαθμίσεις πλατειών κι ελεύθερων χώρων. Νέα ακίνητα για τη στέγαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Νέο δίκτυο δημοτικού φωτισμού, με 1500  φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Έργα αποχέτευσης κι αντι- πλημμυρικής προστασίας. Εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης. 3 νέα ΚΑΠΗ. Νέες κοινωνικές δομές και προγράμματα ( π.χ. κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, δημοτικό πολυ-ιατρείο, κέντρο ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, γεύματα αγάπης, δημοτικοί λαχανόκηποι, ΚΕΠ Υγείας, κλπ)

Το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη, ξεπερνά τα 120.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν προήλθαν από τις τσέπες των δημοτών, αλλά είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διεκδίκησης και των ώριμων μελετών της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Μείωση πάνω από 40% στα ανταποδοτικά τέλη.

Το διάστημα αυτό μειώθηκε πάνω απο 40% το ύψος των ανταποδοτικών τελών.

Ενώ για μια σειρά από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, προβλέφθηκε η έκπτωση κατά 50% ή και η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή τελών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, Άτομα με αναπηρία, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεικές οικογένειες , νέοι επαγγελματίες κλπ)

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα  που εφάρμοσε στοχευμένες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

 

Β. Το έργο μου στον ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος για την Προστασία κι Ανάπλαση του Πεντελικού)

Το 2011 ανέλαβα Πρόεδρος στον ΣΠΑΠ κι ως το 2015 που ολοκληρώθηκε η θητεία μου έγιναν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

 • Ενισχύθηκε με νέα μέσα, οχήματα κι εξοπλισμό ο Σ.Π.Α.Π .
 • Δόθηκε μόνιμη λύση σε χρονίζουσες εκκρεμότητες που αφορούσαν το στόλο των οχημάτων του και τη συντήρησή τους.
 • Για πρώτη φορά εκπονήθηκε Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών λόγω Δασικών Πυρκαγιών,
 • Για τις ανάγκες ενίσχυσης του ρόλου της πυροπροστασίας, δρομολογήθηκε η διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού.
 • Για πρώτη φορά, εκπαιδεύσαμε κι ασφαλίσαμε τους εθελοντές μας.
 • Προχωρήσαμε στην οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών για τους εθελοντές.
 • Πραγματοποιήσαμε σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των μαθητών , μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση
 • Αναζητήσαμε και αξιοποιήσαμε χορηγούς σε μια δύσκολη χρονική περίοδο που λόγω της παρατεταμένης κρίσης, οι μεγάλες εταιρείες ήταν φειδωλές στη διάθεση χρημάτων. Εμείς όμως παρόλα αυτά εξασφαλίσαμε σημαντικές χορηγίες
 • Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες αναδασώσεις και θερινά ποτίσματα, με συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών.
 • Έγιναν καθαρισμοί παραλιών, δασικών χώρων, υδροβιοτόπων.
 • Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες προκειμένου να αυξηθούν για λογαριασμό των Δήμων οι πόροι για την πολιτική προστασία που διαθέτει το Κεντρικό Κράτος και η Περιφέρεια.
 • Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων μέσω των Δήμων μελών του Συνδέσμου, με αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, με στόχο την ανάπλαση του Πεντελικού όρους και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
 • Αφήσαμε στο τέλος της θητείας μας, ταμειακό υπόλοιπο ύψους 850.000 ευρώ.

 

Γ. Το έργο μου στην Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος)

Το 2015 ανέλαβα Πρόεδρος στην Κ.Ε.Δ.Ε., σε μια πολύ κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού της αυτοδιοίκησης συγκυρία.

Στο διάστημα αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πρωταγωνιστεί, στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.

Για μια κοινωνία συνοχής κι αλληλεγγύης. Με αποκέντρωση. Μεταβίβαση πόρων, ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, στην Αυτοδιοίκηση.

 

 • Αναλάβαμε πρωτοβουλίες, για να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού μας . Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, πάνω από κόμματα και παρατάξεις.
 • Πετύχαμε να είμαστε ισότιμος θεσμικός συνομιλητής της Κεντρικής Κυβέρνησης. Η φωνή μας ακούγεται δυνατά, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 • Δίνουμε μάχες και τις κερδίζουμε. Αντισταθήκαμε με επιτυχία, στη δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων από το Κεντρικό Κράτος, για να διασφαλίσουμε, την ομαλή λειτουργία των Δήμων όλης της χώρας
 • Πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, να αποδίδεται κάθε χρόνο στους Δήμους, το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
 • Σταθήκαμε με όλα τα μέσα, στο πλευρό των συνανθρώπων μας, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες. Δώσαμε ως ΚΕΔΕ στους Δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες και φωτιές πάνω από 700.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
 • Μέσα από διεκδικήσεις, για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων και τη λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών μας δομών, στηρίξαμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πετύχαμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, όπως η κοινωφελής εργασία, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Κοινότητας, οι παιδικοί σταθμοί κλπ.
 • Υλοποιήσαμε προγράμματα για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας ομάδων πληθυσμού που ζουν σε ορεινούς κι απομακρυσμένους Δήμους.
 • Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας, όταν το Κεντρικό Κράτος αρνείτο να αναλάβει τις ευθύνες του.
 • Προβάλλουμε την ανάγκη, για την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
 • Αναδείξαμε με εκστρατεία ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης τα αδιέξοδα που θα δημιουργήσει στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων ο Κλεισθένης. Την ακυβερνησία. Την απουσία βούλησης για τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Την συνέχιση της υπο-χρηματοδότησης των Δήμων, τον ασφυκτικό μας έλεγχο από το Κεντρικό Κράτος. Την αδυναμία υλοποίησης έργου, χωρίς εκβιασμούς και συναλλαγή κάτω από το τραπέζι.
 • Καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις, για μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Με στόχο την ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
 • Προτείνουμε 10 στρατηγικές επιλογές, για ένα σύγχρονο Κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη. Με Μητροπολιτική Διακυβέρνηση. Φορολογική Αποκέντρωση. Πολύ-επίπεδη Διακυβέρνηση και Πολύ-χωρική Συνεργασία. Μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση, των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών   και ακινήτων του Δημοσίου. Νέες Πολιτικές για το προσωπικό των Δήμων. Ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Νέες Κοινωνικές πολιτικές και προγράμματα. Ενίσχυση της διαφάνειας , σε όλα τα επίπεδα.
 • Συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο την κατοχύρωση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων και τη συνταγματική αποτύπωση, του νέου, αναβαθμισμένου ρόλου της αυτοδιοίκησης.
 • Συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά όργανα, για να μεταφέρουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
 • Ενισχύσαμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και την παραγωγή πολιτικών θέσεων, μέσα από την αύξηση των θεματικών επιτροπών της ΚΕΔΕ στις οποίες συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων από όλη τη χώρα, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 • Διοργανώσαμε συνέδρια αλλά και προσυνεδριακές εκδηλώσεις για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προβολή των θέσεων της αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες. Για να φτάνουν και στο τελευταίο σπίτι της χώρας οι απόψεις της Αυτοδιοίκησης, γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι οι ενημερωμένοι πολίτες, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του θεσμού μας.
 • Συμβάλλαμε στην ενίσχυση του Διεθνούς Κύρους της ελληνικής αυτοδιοίκησης, με τη φιλοξενία Διεθνών Συνεδρίων κι εκδηλώσεων, με συμμετοχή εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης.
 • Στηρίξαμε την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσα από τη διοργάνωση για πρώτη φορά από την ΚΕΔΕ των δυο HACKATHON - Μαραθώνιων Καινοτομίας, με προσέλκυση σημαντικών χορηγιών.
 • Δώσαμε έμφαση στην εξωστρέφεια, η συμμετοχή του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και σε παγκόσμια φόρουμ, όπου διαμορφώνονται οι θέσεις που καθορίζουν το μοντέλο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρώπη δεν καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της αδράνειας, να διεκδικήσουμε προγράμματα και πόρους από την Ε.Ε., κάτι που αλλάξαμε την τελευταία περίοδο.
 • Το αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς και της συντονισμένης και συγκροτημένης παρουσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, όλο αυτό το διάστημα, είναι: η εκλογή του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, σε Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.
 • Αποτελεί θετική συμβολή στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας η ανάληψη διεθνών δράσεων σε συνεργασία με την ελληνική ομογένεια, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας σε χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και σε τομείς όπως ο ιατρικός τουρισμός, το εμπόριο, η εκπαίδευση, κλπ. Αλλά και η δημιουργία στην ΚΕΔΕ Γραφείου Ομογένειας, για να συνδέσουμε την ελληνική αυτοδιοίκηση με το δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, τους ομογενείς μας.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok